Thursday, May 12, 2016

Day 3 - Puncak Mount Prau - Menuju Base Camp 2

Sambungan dari Day 2 - Part 2

Sejuk weih malam tadi. Tak buleh nak tidur dengan nyenyak. Sian kat Abg Din, sebab dia tak bawak sleeping bag, apatah lagi yoga mat . Aku yang ada sleeping bag pun tak tahan sejuk haa. Nak buat camne, pinjam punya. Baru aku tau yang klo murah punya tu buat syarat je.Pengajaran diterima.

Plan kami dipagi hari adalah shooting milkyway. Memula tu Abg Din dah bangun, korang tau-tau jela nak bangun kul 3 pagi ni cabaran dia camne, namun aku gigih kan jua. Yang lain-lain semua hanyut. Kami dok jerit-jerit baru la semua bangun, tapi rezeki diorg takde time tu.




Klo decide tido, memang sia-sia la datang sini.
Nyesal la tak shoot timelapse, time ni matahari dah nak naik.

Aktiviti seterusnya adalah sunrise.

Gamba ni tak belen, patut aku suruh tour guide kami ni pandang ke kanan.

Time ni matahari naik cantik sampai tempat kami tu dah macam gurun.

View base camp 1
Diorang ni tengah shooting utk stock. Tak kuasa aku nak kuar sejuk2. Sejuk weih time ni, macam kat obesi

Berjemur kat tempat panas nikmat. Brader ni klo baju merah sure menyerlah gamba ni.

Bedal tempe dulu buat alas perut sementara diorg tgh prepara sarapan.

Tada~~ Minum pagi kami.

Pas makan terus bersiap untuk menuju base camp seterusnya. Porter takde kali ni. Kena angkut barang sendiri. Siapa yang bawak bertan-tan tu ghasak la nak mengangkut.

Tak dapat nak imagine berapa jauh dan camne jalannya. Si Shahreen yg pernah pergi katanya dekat jeeee.. Tak tau la nak sedap hati ke apa. Aku percaya kan aja.

Haa~~Sempoi tak bag aku? Tripod je berat.

Sepanjang perjalanan landai, tak perlu nak mendaki.

Dah sampeiiiii~~~ Seronok bila dah sampei~

Ni bukan jerebu mahupun gamba rosak ye. Kabus memang tebal kat sini. Menurut Shahreen, view Gunung Sindoro depan mata je bila kabus ni hilang. Excited weiii~~~~

Tak lama pastu hujan. Masa kami dihabiskan dengan tido, borak, makan chekedis....tujela sementara hujan dan kabus reda
Survival tips dari tour guide kami. Aku pun tak terfikir nak buat camni. Bekalan air memang terhad, maka terpaksa la tadah air camni. hahah
Makan tegah hari dah siap
Bila kabus dah surut nampak homemade signboard Prau.

Tu diaaaa~~ Mount Sindoro. Tapi kabus time ni on off je.
Cantik view sunset. Battery plak buat hal.
Light hunter
Bye-bye, jumpa entry akan datang pula

10 comments:

  1. berbaloi lah bgn 3 pagi nk tgk view cantik ni..kalau kat umah nk bgn waktu ni jgn harap..bgn pun sbb nk kencing hahahaha

    ReplyDelete
  2. patutlah gambar semua marbeles..ce tgk alat menembak tu...2 kilo berat nya ke lebih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu diorgnya. Mine kecik cinonit..sob3

      Delete
  3. arghh tgk track ni rindu nak mendaki lagi

    ReplyDelete
  4. Collection gambar selalu tak mengecewakan. Yang last sekali tue cantiknya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, tak penah pun kunjung blog zara. timo kasih sudi singgah

      Delete
  5. Wahhhh dah mendaki dakian sekarang..hebat wooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kurus wo~~ haruslaaaaaaa~~

      Delete
    2. ko mmg dah kurus wo..perut je ada cacing sket hahaha

      Delete